poniedziałek, 2 września 2013

żywienie : zioła

przeciwzapalnie. Reguluje trawienie.

Li¶ć leszczyny
Li¶cie leszczyny wykazuj± działanie uspokajaj±ce, moczopędne oraz wspomagaj± usuwanie z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii. Zawiera: flawonoidy, kwas chlorogenowy.

Li¶ć brzozy
Li¶cie brzozy maj± działanie moczopędne i bakteriobójcze. Wraz z moczem z organizmu usuwane s± produkty przemiany materii. Spożywanie li¶ci brzozy dezynfekuje drogi moczowe. Li¶cie brzozy s± polecane przy leczeniu chorób w±troby spowodowanych stosowaniem silnych ¶rodków chemicznych.

Li¶ć czarnej porzeczki
Li¶ć czarnej porzeczki wykazuje działanie moczopędne, przeciwzapalne, przeciwbiegunkowe. Wspomaga usuwanie z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii. Hamuje także rozwój bakterii w przewodzie pokarmowym. Zawiera: garbniki, olejek eteryczny, flawonoidy, sole mineralne (zwi±zki boru, magnez).

Dzika róża
Działa lekko przeciwskurczowo i moczopędnie. Uzupełnia niedobory witaminy C. Może być stosowana w chorobie przeziębieniowej, w nadmiernej krucho¶ci ¶cian naczyń włosowatych, w kamicy nerkowej i żółciowej. Ten owocowy przysmak jest prawdziw± skarbnic± witaminy C. Pomaga przy zaburzeniach trawienia ,bólach brzucha i przeziębieniach. Ponad to wykazuje działanie: wzmacniaj±ce, moczopędne, przeciwwirusowe i rozkurczowe. Podnosi ogóln± odporno¶ć organizmu Zawiera: witaminę C, B1, B2, E, K i prowitaminę A, flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne, olejek eteryczny, sole mineralne (żelazo).

Dziurawiec
Ziele dziurawca wspomaga przemianę materii , łagodzi wzdęcia, poprawia apetyt . Działa również przeciwzapalnie, przeciwskurczowo , bakteriobójczo. Może być stosowane przy biegunce, nieżytach żoł±dka i jelit. Zawiera: czerwony barwnik hyperycynę, pseuohypericynę, flawonoidy (rutyna, kwercytyna), hiperozyt, bakteriobójcze garbniki, witaminy A i C oraz olejek eteryczny.

Ziele gryki
Ziele gryki wzmacnia naczynia krwiono¶ne , dzięki dużej zawarto¶ć witaminy P. Doskonałe jako pokarm uzupełniaj±cy. Zawiera: rutynę(witaminę P), kwertycynę, hiperozyd, kwasy organiczne.

Kwiat hibiskusa
Kwiat hibiskusa wykazuje działanie wzmacniaj±ce układ odporno¶ciowy organizmu. Zawiera duż± dawkę witaminy C.

Jęczmień zielony
Jęczmień zielony jest bogaty w wapń, żelazo, wszystkie podstawowe aminokwasy, witaminę C, flawonoidy, witaminę B12 oraz wiele składników mineralnych i enzymów. Wspomaga pracę żoł±dka oraz przeciwdziała stanom zapalnym.

Koper włoski
Koper włoski ma wła¶ciwo¶ci wiatropędne. Działa też przeciwkaszlowo, przeciwskurczowo, pobudza wydzielanie żółci i soku żoł±dkowego.

Ziele jasnoty
Ziele Jasnoty usuwa z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii oraz wykazuje działanie przeciwzapalne i dezynfekuj±ce. Zawiera: flawonoidy, olejki eteryczne, substancje ¶luzowe, garbniki, saponiny.

Ziele jeżówki
Najważniejsz± wła¶ciwo¶ci± jeżówki jest aktywno¶ć immunostymuluj±ca, czyli podnosz±ca odporno¶ć organizmu. Wykazuje także działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Zawiera: flawonoidy, polisacharydy i poliacetyleny.

Li¶ć jeżyny
Chętnie zjadane przez wszystkie króliki i gryzonie li¶cie jeżyny stosuje się również przy przeziębieniach biegunkach oraz wzdęciach. Działaj± między innymi moczopędnie, napotnie i wykrztu¶nie. Zawiera: 8% garbników skondensowanych i hydrolizuj±cych.

Kocanka Substancje czynne zawarte w kocankach zmniejszaj± napięcie mię¶ni gładkich jelit, pęcherzyka żółciowego i przewodów żółciowych. Ponadto surowiec wzmaga czynno¶ć żółciotwórcz± w±troby. Stosowane s± one w niewydolno¶ci w±troby przy niedostatecznym wytwarzaniu żółci. W jelitach pobudza trawienie i resorbcję składników pokarmowych.

Krwawnik
Ziele krwawnika stosowane jest przy zaburzeniach trawienia, wzdęciach, braku łaknienia. Działa również przeciwzapalnie i przeciwskurczowo. Zawiera: zwi±zki azulenowe, cholinę, flawonoidy, garbniki, gorzki glikozyd oraz sole mineralne zwłaszcza cynku i magnezu.

Siemię lniane
Len wykazuje działanie osłaniaj±ce na przewód pokarmowy. Jest używany przy nieżycie żoł±dka i jelit, pęcherza i dróg moczowych oraz przy zaparciach.

Płatki róży Płatki róż działaj± przeciwutleniaj±co, wzmacniaj±co, witaminizuj±co. S± stosowane w chorobach zakaĽnych, zaburzeniach kr±żenia i przemiany materii.

Li¶ć Leszczyny Li¶cie leszczyny wykazuj± działanie uspokajaj±ce, moczopędne oraz wspomagaj± usuwanie z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii. Zawiera: flawonoidy, kwas chlorogenowy.

Łodyga pietruszki To prawdziwa skarbnica wit. C. Pietruszka reguluje funkcjonowanie układu moczowego, ułatwia trawienie, działa rozkurczowo oraz zapobiega zakażeniom. Uwaga : z powodu dużej zawarto¶ci wapnia- podawać małe ilo¶ci Zawiera: prowitaminę A, chlorofil, minerały - żelazo, jod.

Nagietek Nagietek wykazuje wła¶ciwo¶ci przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Wzmacnia także odporno¶ć.

Rutwica Rutwica wykazuje wła¶ciwo¶ci moczopędne i napotne. Obniża również poziom cukru we krwi.

Macierzanka wykazuje działanie dezynfekuj±ce, rozkurczowe, pobudza trawienie, znosi wzdęcia oraz ułatwia oczyszczanie dróg oddechowych. Zawiera: olejek eteryczny, garbniki, zwi±zki gorzkie, kwasy organiczne, sole mineralne.

Li¶ć Maliny wykazuj± działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne. Li¶ć maliny stosuje się także przy biegunkach , nieżycie żoł±dka , jelit i wzdęciach Zawiera: witaminę C, garbniki, kwasy organiczne, ¶luzy, żywice.

Melisa Melisa wykazuje działanie uspokajaj±ce, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, pobudza trawienie, zmniejsza wzdęcia oraz działa rozkurczowo . Zawiera: olejki eteryczne, garbniki, gorycze, ¶luz, fenolokwasy, zwi±zki triterpenowe.

Mięta Działa rozkurczowo i dezynfekuj±co, pobudza łaknienie, Mięta należy do ziół wszechstronnie działaj±cych. Zwi±zki czynne w niej zawarte pobudzaj± wytwarzanie soków trawiennych, soku żoł±dkowego i żółci, co ułatwia trawienie pokarmów. Zwiększa łaknienie, znosi nadmierne skurcze mię¶ni gładkich przewodu pokarmowego i dróg żółciowych, usuwa wzdęcia brzucha. Zwi±zki czynne mięty maj± własno¶ci zabijania bakterii w przewodzie pokarmowym i drogach żółciowych. Mięta zwiększa ilo¶ć wydalanego moczu, ma działanie uspokajaj±ce i nieznacznie obniża ci¶nienie krwi. Zawiera: olejek eteryczny, garbniki, flawonoidy, fenolokwasy i gorycze, witaminę C, A.

Płatki słonecznika Płatki słonecznika wpływaj± reguluj±co na czynno¶ć przewodu pokarmowego, ułatwiaj± trawienie.

Pszenica zielona Bardzo bogata odżywczo, zawiera bezcenny zestaw witamin, składników mineralnych oraz pierwiastków ¶ladowych. Podnosi m.in. poziom czerwonych krwinek.

Rumianek Rumianek stosuje się jako ¶rodek przeciwzapalny i przeciwskurczowy układu pokarmowego, ma też działanie przeciwalergiczne.

Mniszek oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii, ułatwia trawienie oraz wykazuje działanie przeciwzapalne, moczopędne. Zawiera m. in. : inulinę, garbniki, olejek eteryczny, ¶luz, pektyny, witaminy A, B, C, D, kwas krzemowy.

Podbiał działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz rozkurczowe. Zawiera: ¶luz o charakterze kwa¶nym (około 8% ), garbniki, flawonoidy, gorycze, sterole i alkaloidy z grupy pirolizydyny.

Pokrzywa Posiada wła¶ciwo¶ci obniżaj±ce poziom cukru we krwi. Wykazuje działanie moczopędne oraz oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii. Zawiera: witaminy C, K, B, kwas pantotenowy, flawonoidy, olejek eteryczny, histaminę, acetylocholinę, kwas krzemowy i mrówkowy, fitoncydy, sole mineralne (żelazo, magnez, wapń, mangan, krzem).

Rumianek rzymski Koszyczki kwiatowe rumianku rzymskiego zawieraj± olejek eteryczny, glikozydy flawonowe, cukier i sole mineralne. W przeciwieństwie do rumianku pospolitego zawiera mniejsz± ilo¶ć azulenu. Rumianek rzymski charakteryzuje się: działaniem wiatropędnym, rozkurczowym, przeciwzapalnym, poprawia pracę jelit, znosi wzdęcia brzucha, zwiększa wydzielanie kwasy żoł±dkowego, działa przeciwbólowo.

Rdest ptasi Poprawia przemianę materii, wykazuje działanie oczyszczaj±ce , moczopędne i przeciwzapalne. Zawiera: flawonoidy, olejek eteryczny, kwasy organiczne, garbniki, sole mineralne, witaminę C, krzemionkę.

Owies zielony Zebrane w pocz±tkowej fazie wzrostu pełne witamin i minerałów zdrowy , naturalny pokarm bogaty w błonnik. Zawiera duże ilo¶ci węglowodanów, sole mineralne- krzemionkę. Wpływa między innymi dodatnio na przemianę materii.

Szałwia posiada wła¶ciwo¶ci obniżaj±ce poziom cukru we krwi.Wykazuje działanie przeciwzapalne, dezynfekuj±ce, ułatwia trawienie oraz przyswajanie pokarmów. Zawiera: olejek eteryczny, garbniki, pirokatechiny, flawonoidy, fenolokwasy, goryczki, prowitaminę A, witaminy: C, B, PP, sole mineralne.

Topinambur Warto¶ci odżywcze bulw topinamburu s± godne polecenia, zwłaszcza chorym na cukrzycę, zawieraj±, bowiem nie skrobię, lecz aż 18% inuliny, przekształcaj±cej się we fruktozę (cukier prosty) dobrze tolerowan± przez diabetyków. Można go stosować w celu poprawienia przemiany materii i utrzymania wła¶ciwej mikroflory jelit, w profilaktyce cukrzycy, nowotworów, chorób serca i naczyń oraz przy niewydolno¶ci nerek i arytmii serca. Ponadto wzmacnia układ odporno¶ciowy i pomaga w stanach przewlekłego zmęczenia. Bulwy topinamburu s± bogatym Ľródłem potasu, żelaza oraz tiaminy. Nie zawieraj± tłuszczu ani cholesterolu Zawiera: witaminę C , B, potas, cynk, fosfor, żelazo, krzemionkę, fruktozę, pektyny i błonnik.

Li¶ć truskawki Li¶ć truskawki wykazuje działanie wzmacniaj±ce, przeciwbiegunkowe, pobudza łaknienie, dezynfekuje drogi moczowe. Pomaga w zaburzeniach przemiany materii, stanach zapalnych przewodu pokarmowego. Zawiera: wit. C, B2, B1, B3.

Ziele wi±zówki Gwarantuje wła¶ciw± pracę przewodu pokarmowego. Zawiera: glikozydy, flawonoidy, garbniki, olejek eteryczny, kwasy organiczne.

Pasternak Pasternak zawiera dużo soli mineralnych, witaminę C i B. Wykazuje wła¶ciwo¶ci lecznicze: przeciwdziała powstawaniu kamieni moczowych i żółciowych, obniża ci¶nienie, działa przeciwbólowo i uspokajaj±co.



działanie

wspomaga przemianę materii Babka lancetowata; Dziurawiec; Łodyga pietruszki; Rdest ptasi; Topinambur, owies zielony, płatki róży

działanie uspokajaj±ce Li¶ć Leszczyny; Melisa, Mięta, chmiel, jęczmień, li¶ć leszczyny

działanie przeciwbiegunkowe Babka lancetowata; Li¶ć czarnej porzeczki; Dziurawiec; Ziele jeżówki; Li¶ć jeżyny; Li¶ć Maliny; Li¶ć truskawki

działanie przeciwzapalne Babka lancetowata; Dziurawiec; Ziele jasnoty; Ziele jeżówki; Krwawnik; Li¶ć Maliny; Mniszek; Podbiał; Rdest ptasi; Szałwia, bławatek, jarzębina, jęczmień zielony, łodyga pietruszki, nagietek, rumianek, rumianek rzymski

działanie rozkurczowe Babka lancetowata; Dziurawiec; Krwawnik; Łodyga pietruszki; Melisa, Mięta; Podbiał, kocanka, koper włoski, łodyga pietruszki, rumianek, rumianek rzymski

bakteriobójcze Li¶ć brzozy; Li¶ć czarnej porzeczki; Dziurawiec; Ziele jasnoty; Ziele jeżówki; Li¶ć Maliny; Melisa; Mięta;Podbiał; Szałwia; Li¶ć truskawki; chmiel, nagietek, Mięta

przeciwwirusowe Dzika róża; Dziurawiec; Melisa

oczyszczaj±ce organizm z toksyn - moczopędne Li¶ć brzozy; Li¶ć czarnej porzeczki; Dzika róża; Ziele jasnoty; Li¶ć jeżyny, Li¶ć Leszczyny; Łodyga pietruszki; Mniszek; Pokrzywa; Rdest ptasi; Topinambur, bławatek, chmiel, jarzębina, li¶ć leszczyny, rutwica, ¶laz, mięta

poprawia odpornosć organizmu na choroby Dzika róża; Kwiat hibiskusa; Ziele jeżówki; Li¶ć jeżyny; Łodyga pietruszki; Topinambur; Li¶ć truskawki, burak, nagietek, płatki róży

stosowany przy kamienicy nerkowej i żółciowej Dzika róża

wzmacnia naczynia włosowate i krwiono¶ne Dzika róża; Ziele gryki

łagodzi wzdęcia Dziurawiec; Li¶ć jeżyny, Krwawnik, Macierzanka; Li¶ć Maliny, Melisa, siemię lniane, rumianek, rumianek rzymski, mięta

wzmaga łaknienie - apetyt Dziurawiec; Krwawnik, Łodyga pietruszki, Macierzanka; Melisa; Mięta; Mniszek; Szałwia; Li¶ć truskawki, chmiel, cykoria

stosowane przy nieżytach jelit i żoł±dka Dziurawiec; Łodyga pietruszki; Macierzanka; Li¶ć Maliny; Szałwia, kocanka, siemię lniane

ułatwia oczyszczenie dróg oddechowych Macierzanka, koper włoski, ¶laz

obniża poziom cukru we krwi Pokrzywa, Szałwia; Topinambur, rutwica

reguluje, wspomaga trawienie bławatek, chmiel, cykoria, jęczmień zielony, kocanka, koper włoski, łodyga pietruszki, płatki słonecznika, rumianek rzymski, mięta

stosowane przy nieżycie dróg moczowych i pęcherza siemię lniane

osłaniaj±ce siemię lniane, babka lancetowata, ¶laz

podnosi poziom czerwonych krwinek pszenica zielona

przeciwbólowe rumianek rzymski

wszystkie te zioła znajduj± się w ofercie firmy Herbal Farm, firma ta jest także Ľródłem powyższych informacji.
strona www Herbal Farm

Zawarto¶ć pierwiastków i witamin

wapń jęczmień zielony, łodyga pietruszki, marchew, pokrzywa, rodzynki

magnez czarna porzeczka li¶ć, krwawnik ziele, płatki owsiane, płatki pszenicy, pokrzywa

żelazo jęczmień zielony, łodyga pietruszki, marchew. płatki owsiane, pokrzywa

jod łodyga pietruszki

cynk krwawnik ziele, orzechy arachidowe, płatki owsiane, topinambur

krzem mniszek, owies zielony, pokrzywa, rdest ptasi ziele, topinambur, skrzyp polny

fosfor marchew, orzechy arachidowe, płatki pszenicy, topinambur

miedĽ marchew

mangan pokrzywa

potas banan, topinambur

bor czarna porzeczka li¶ć, rodzynki

(beta) karoten marchew, papaja, pestki dyni

prowitamina A dzika róża. dziurawiec ziele, jarzębina, łodyga pietruszki, mięta li¶ć, mniszek, papaja, rodzynki

witamina E dzika róża, marchew, orzechy arachidowe, płatki owsiane, rodzynki

witamina C ananas, brzoza li¶ć, burak, banan, dzika róża, dziurawiec ziele, fasola, groch, jabłko, jarzębina, jęczmień zielony, łodyga pietruszki, malina li¶ć, mięta li¶ć, mniszek, papaja, pasternak, pestki dyni, pokrzywa, por, rdest ptasi ziele, rodzynki, szałwia ziele, topinambur, truskawka li¶ć

witaminy z grupy B burak, banan, dzika róża, fasola, groch, jęczmień zielony, marchew, mniszek, orzechy arachidowe, papaja, pasternak, płatki owsiane, pokrzywa, por, rodzynki, sorgo, szałwia ziele, topinambur, truskawka li¶ć

witamina PP burak, marchew, szałwia ziele

witamina P hibiskus kwiat, gryka ziele, jabłko

witamina H groch, marchew

witamina K brzoza li¶ć, dzika róża, marchew, pokrzywa

Witamina D mniszek, pestki dyni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz