poniedziałek, 2 września 2013

żywienie ; pokarm niedozwolony

Czego świnki nie powinny jeść?
A co mogą w małych ilościach?

Ja zacznę od tych najbardziej znanych przetworów, które ¶winki powinny unikać:
- mleko i produkty mleczne, czyli jogurty, serki, dropsy jogurtowe (tak, tak, nawet te dropsy, które można dostać w sklepie zoologicznym z przeznaczniem dla gryzoni firmy Dako-Art!),
ciastka na mleku itd.; czasem znajdzie się ten składnik w jakiej¶ karmie, ale jest to bardzo mała ilo¶ć, która służy pewnie do konkretnych celów, również probiotyki typu Lakcid czy Trilac maj± w swoim składzie kwas mlekowy, ale to trochę inna sprawa, jednakże ¶winki nie s± w stanie trawić laktozy
- ziemniaki, czyli gotowane, surowe, placki, racuchy; ¶winka nie trawi skrobi ziemniaczanej, podobno słodkie pataty można podawać
- przetwory pochodzenia zwierzęcego, czyli jajka (w tym ciastka i inne), mięso, mleko, ryby czy kolby bekonowe; ¶winki s± ro¶linożercami, ich struktura organizmu nie jest przystosowana do trawienia mięsa
- fasola, powoduj± wzdęcia
- groch, powoduj± wzdęcia
- kapusta, powoduje wzdęcia
- ostre warzywa, czyli chrzan (korzeń za ostry, ale li¶cie ok), cebula, czosnek, por, ostra papryka (chilli)
- ostre zioła i przyprawy
- winogrona, tucz±ce, za dużo cukrów maj± w sobie
- awokado, tucz±ce, za dużo tłuszczu
- kokos, tucz±ce, za dużo tłuszczu
- kwiaty (kwiaty ozdobne s± nafaszerowane azotanami, nawozami itd., mog± być truj±ce)
- smażone, gotowane pożywienie
- soki owocowe, bez cukru i niekonserwowane można podawać, ale w małych ilo¶ciach
- sałata lodowa, może być naszpikowana chemikaliami i zatruć ¶winkę
- dżemy, galaretki i przetwory owocowe, za słodkie - tucz±
- grzyby
- orzechy, za bardzo tucz±ce
- masło orzechowe, ciasta, ciasteczka, wypieki
- marynaty i peklowane warzywa, ogórki konserwowe, kiszone, kapary, kapusta kiszona
- rabarbar, jest truj±cy
- nasiona, ¶winka może się tym zakrztusić
- taro (niebezpieczne jest surowe i nieprzygotowane)
- kawa, cola, napoje gazowane

Ogólnie wszystkie warzywa i owoce powinno się ¶winkom podawać w małych ilo¶ciach, ale s± takie rzeczy, przy których lepiej zwiększyć baczno¶ć.
S± to np. cytrusy (pomarańcze, mandarynki, grapefruity).
Kwasy w tych owocach mog± podrażnić k±ciki pyszczka ¶winki i lekko je podrażnić, dlatego zaleca się małe podawanie tych owoców.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz